Високі ціни на овочі в Україні продиктовані невдалим урожаєм. Причина цього – посуха. Наприклад, деякі позиції досягають цінового рівня 40-45 грн, що для них надто дорого. Навесні ситуація може погіршитися ще сильніше.
Про це повідомив президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник, повідомляє SEEDS. Він зазначив: через вказану проблему “весь борщовий набір коштує цього року, м’яко кажучи, немало”.
“Роздрібні ціни на рівні 40-45 грн. Оптові – від 12 до 20 грн, залежно від культури. Це дуже багато”, – розповів Баштанник.
При цьому він наголосив: навесні 2025 року українцям варто очікувати на високі ціни на цибулю. Причина – невеликі запаси овочу.
“Що стосується окремо цибулі, я думаю, що навесні вона буде знов “золота”. Бо її просто загалом мало”, – пояснив експерт.
Скільки коштують овочі в супермаркетах
Водночас, за даними “Мінфіну“, 4 жовтня картопля в українських супермаркетах коштує в середньому 26,87 грн/кг, що майже на 5 грн перевищує середню ціну вересня. Крім того:
- морква коштує в середньому 20,49 грн – що на 4,48 грн/кг перевищує середню вартість вересня;
- цибуля ріпчаста – 15,72 грн/кг (+59 коп.).
Водночас деякі овочеві позиції борщового набору подешевшали – проте практично непомітно. Зокрема:
- буряк коштує в середньому 15,78 грн/кг – на 17 коп. дешевше, ніж у вересні;
- білокачанна капуста – 28,13 грн/кг (на 9 коп. дешевше).
Як повідомляв OBOZ.UA, водночас в Україні суттєво подорожчали груші. Нині вартість фрукта на великому гуртовому ринку “Шувар” складає в середньому 55 грн/кг, що вдвічі більше, ніж на початку осені.
Джерело: OBOZ.UA