В Україні очікується значне здорожчання м’яса. Наприклад, свинина, за прогнозами, зросте у ціні до кінця 2024 року на 10-12%. Серед причин – значне здорожчання енергоносіїв.
Про це розповів економічний експерт Андрій Новак. Він зазначив: інша причина – підвищення податків.
“Одночасне підвищення цін на електроенергію, пальне та податки – все це впливає на формування ціни в сторону її збільшення. Практично вся продукція, в тому числі аграрна, буде дорожчати, оскільки зросли ключові елементи її собівартості”, – пояснив економіст.
Як подорожчає м’ясо в Україні
Загалом, підкреслив він, щодо свинини прогнози не дуже оптимістичні. Очікується, що зростання вартості цього м’яса може виявитися суттєвим.
“Насьогодні є різні прогнози, особливо після підвищення податків. До кінця року зростання може бути навіть на 10-12%”, – сказав Новак.
А ось курятина, за його словами, здорожчає найменше. Річ у тім, що це найпопулярніше м’ясо в Україні і ринок ним переповнений.
“Найпопулярнішим м’ясом у нас було і є курятина, вона і найдешевша, порівняно з іншими видами м’яса… Якщо буде підвищений попит на курятину, то ціни зростуть, але мінімально. На цьому ринку у нас досить висока конкуренція, яка не дозволяє ані виробнику, ні торговцю надто піднімати ціну”, – пояснив економіст.
Скільки коштує м’ясо у супермаркетах
Водночас, за даними “Мінфіну“, великі мережі супермаркетів продають 7 жовтня свинячу грудинку в середньому по 159,62 грн/кг. Що на 8,1 грн нижче за середню ціну вересня. Тобто, поки вона дешевшає.
Свиняча лопатка коштує в середньому 171,2 грн/кг. Що менш ніж на 1 грн нижче за середню ціну вересня.
Куряче стегно продають у середньому по 100,5 грн/кг. Що відповідає вересневій ціні.
А гомілку продають у середньому по 65,95 грн/кг. Це майже на 10 грн дешевше, ніж було у вересні (в середньому).
Як повідомляв OBOZ.UA, водночас в Україні продовжує дорожчати цибуля – попри велику пропозицію. Тоді як картопля здешевшала через зростання імпорту.
Джерело: OBOZ.UA